Regrat

Regrat je zelo razširjena rastlina, ki najbolj raste v zmerno toplih in hladnih pasovih. Poznamo okoli 40 vrst in 60 podvrst regrata.

Slednje ste verjetno opazili tudi sami. Ko se spomladi odločimo, da bomo za kosilo jedli regratovo solato, lahko hitro ugotovimo, da ni vsak regrat enak. Kljub temu, da si niso enaki, so si po videzu in okusu zelo podobni.

Najbolj razširjena uporaba regrata je zagotovo spomladanska solata. Lahko pa ga uporabimo tudi za čaj, med ali pa shranimo njegove korenine.

Vsekakor je regrat glede na njegovo razširjenost marsikateremu vrtnarju velik trn v peti, saj se praktično zaseje v vsako špranjo. Debele korenine pa nam onemogočajo, da bi ga kar z lahkoto potegnili iz zemlje. Kako spremeniti izjemno nadležno rastlino v zelo izjemno rastlino pa boste izvedeli v nadaljevanju članka.

Zakaj bi sploh jedli regrat?

Enostavno zato, ker regrat vsebuje zelo veliko snovi, ki koristijo našem telesu. Bogat je s kalijem, železom, magnezijem, fenolno kislino, kalcijem. Vsebuje tudi inulin, tiamin in riboflavin. Med drugimi vsebuje tudi vitamine B6, vitamin C in celo več vitamina A kot korenje!

  • odlično presnavlja maščobe in spodbuja delovanje živčevja
  • je močan diuretik, zato pomaga pri prebavi
  • odvaja vodo iz telesa
  • pomaga zmanjšati celulit
  • niža krvni sladkor
  • ugodno vpliva na delovanje jeter
  • spodbuja hujšanje

Kaj početi z njim v kuhinji?

Regrat se največ uživa kot spomladanska solata, ki ji dodajamo krompir, jajca ali trobentice. Lahko pa ga pripravimo tudi kot juho.

Potrebujemo regrat, zelenjavno jušno osnovo, strok česna, olje, sol, poper, muškatni orešček in zmlete mandlje (po želji). Regrat skuhamo v jušni osnovi medtem pa, ko se ohlaja, na ponvi segrejemo olje, ki mu dodamo česen in mandlje. Pripravek stresemo v regratovo juho in pretlačimo ali pa spasiramo. Dodamo sol, poper in muškatni orešček in juha je prirpavljena. Juhi lahko dodamo malce smetane ali zlate kroglice.

Čaj

Za čaj lahko uporabimo tako zelene regratove liste, kot tudi cvetove. Regrat za čaj je najbolje nabirati od meseca Aprila ali Maja na suh sončen dan. Nabiramo samo odprte cvetove, ki jih pri vrhu stebla utrgamo. Cvetove je potrebno hitro posušiti, zato je spomladi, ko ni mogoče hitro naravno sušenje, najboljša izbira sušenja električni sušilnik. Suhe regratove cvetove zapremo v steklen kozarec, ki ni neprodušno zaprt in ga hranimo v temnem suhem prostoru.

Čajno žličko zdrobljenih korenin prelijemo z 2 dcl mrzle vode, ki jo počasi segrevamo do vrenja. Ko začne vreti, hitro odstavimo in pokrito pustimo stati največ 15 min. Popijemo lahko največ 3 skodelice čaja na dan, kateri ne sme stati dlje časa, zato si vedno prirpavimo svež čaj.

Za dvig imunskega sistema pa si lahko pripravimo 14 dnevno kuro in vsako jutro na tešče spijemo čaj iz 1/4 mletih korenin in 2 dcl mlačne vode.

Kaj pa korenine?

Pri regratu največkrat uporabljamo njegove zelene liste, najbolj zdravilen del rastline pa je zagotovo njegova korenina. Korenina regrata se nabere jeseni, ko se rastlina že prične pripravljati na zimo in zato v korenini skladišči vse pomembne snovi, ki ji bodo spomladi pomagale pognati liste k soncu. Pri nabiranju regratovih korenin je potrebno paziti, da korenin ne poškodujemo saj bi pri tem pričel uhajati bel mleček, ki je bogat z minerali in zdravilnimi snovmi. Prav tako se izognemo umivanju korenin in jo raje očistimo z krpo ali mehko krtačko.

Sušimo jo na manj kot 40°C. Ko se korenina popolnoma osuši jo zdrobimo v drobilniku. Izogibamo se uporabi mehansko kovinskih drobilcev. Zdroblejene korenine shranimo v stekleni kozarček in jih kasneje po želji uporabimo za tinkturo ali čaj.

Kljub temu, da je regrat plevel in raste praktično povsod, pazimo, da ne posmukamo celotnega rastišča, saj je regrat zelo dober vir hrane čebelam in drugim žuželkam. Prav tako moramo dopuščati možnost, da odcveti in se zaseje za naslednje leto. Tako bomo vsako leto nabirali spomladansko solato, juho, čaj in korenine.

  • Kristina