Imamo med meditacijo lahko odprte oči?

jutranja joga na jesenicah

Sledeča zgodba prihaja iz nastopa Sadhguruja, kjer ga je eden izmed udeležencev nastopa vprašal: “Ali so lahko med meditacijo oči odprte?”

Za trenutek malce razmislite o vprašanju. Kakšen odgovor začutite/slišite? Vprašajte se še zakaj tako mislite.

Sadhguru je bil tako kot, mnogokrat na nastopu, kjer ga ljudje sprašuejejo vse mogoče stvari. V nabito polni dvorani vanj zrejo radovedne oči iskalcev resnice in duhovne izkušnje. Na vrsto pride mlad moški, ki Sadhguru izstavi vprašanje:

“Pravite, da pri spanju zapremo oči in nismo zavedni, pri mediaciji pa zapremo oči in smo zavedni. Glede na to se mi poraja vprašanje, ali lahko meditiramo z odprtimi očmi?”

Sahguru se za trenutek zazre in rahlo odkašlja. Pred vsakim odgovorom dobro premisli kaj bo rekel saj le tako iz njega prihajajo odgovori modrosti.

Prične pripovedovati zgodbo o človeku z imenom Ibrahim. Ibrahim je imel ašram in k njemu so po znanje hodili številni ljudje. Nekega dne sta se v vrtu ašrama srečala dva učenca. Pričela sta pogovor in kmalu ju je pogovor napeljal na to, da bi jima v tem trenutku res prijala prižgana cigareta. Ampak, ne moreta kaditi tukaj, saj sta v ašramu. Nekaj časa se pogovarjata o kajenju, naposled pa se le odločita, da bosta za mneneje ločeno povprašala Ibrahima.

Naslednji dan se spet srečata na vrtu. Eden je frustriran sedel na klopci, drugi pa se mu je približal s prižgano cigareto v roki. Tisti, ki ni kadil je presenečeno rekel, “čakaj, zakaj pa ti lahko kadiš, meni je učitelj rekel, da ne smem!”

“Kaj pa si ga vprašal?” je odgovoril kadilec.

“Vprašal sem ga, če lahko kadim medtem ko meditiram. Rekel je ne.” je razočarano odgovoril. “Kako to da ti lahko kadiš?!”

Kadilec pa mirno odvrne:”Vidiš, to je tvoj problem. Jaz sem ga vprašal, če lahko meditiram medtem, ko kadim in je rekel >V redu<.”

Razlika zastavljenega vprašanja je več kot očitna. In prav tak odgovor je Sadhguru podal na vprašanje o odprtih oči v meditaciji.

Ne odpiraj svojih oči, medtem ko si v meditaciji. Lahko pa si meditativen, ko imaš oči odprte.

Upam, da vam je ta zanimiva prigoda pomagala malce pri meditaciji malce pa pri postavljanju pravih vprašanj 😉

  • Kristina