Pozdrav soncu – Surya namaskar


Pozdrav soncu – Surya namaskar

Surya namaskar – pozdrav soncu

Kdor se ukvarja z jogo je zagotovo že slišal za Pozdrav soncu. Danes ga razumemo kot sekvenco dvanajstih položajev, ki so med seboj povezani z dihom. Včasih pa so s to sekvenco položajev častili nebesno božansvo – Suryo.

Do danes se je izoblikovalo veliko variacij pozdrava soncu, vsaka pa je zelo podobna osnovnemu pozdravu. Z razvojem ljudmi in z razvojem znanja je pripeljalo do tega, da se ne rabimo nalepiti na eno različico, če ta za naše telo ni primerna.

Tako boste na spletu po vsej verjetnosti našli variacije, ki se razlikujejo od te, ki je predstavljena tukaj. To pa zato, ker je moje osebno razumevanje gibanja v vinyasi pripeljalo do tega, da močno povezujem en gib z enim dihom.

KAKO IZVESTI POZDRAV SONCU?

Pozdrav soncu pričnemo v stoječem položaju, kjer smo visoki in trdni kot GORE. Z vdihom dvignemo obe roki nad glavo, raztegnemo ramena in globoko vdihnemo. Izdih nas popelje globoko v predklon, kjer pogledamo kolena ali popek. Levo nogo postavimo v izpadni korak daleč nazaj na svojo vadbeno blazino, pogled usmerimo proti nebu in globoko vdihnemo. Z izdihom postavimo desno nogo k levi, pritisnemo ramena proti notranjosti in ustvarimo strešico. Takoj za vdih poravnavmo hrbtenico z nogami in se ustavimo v deski dokler pljuča niso polna. Izdihnemo lahko v skleco na kolenih, celo skleco ali gosenico pri čemer se spustijo najprej kolena, prsi nato brada. Vdih, napnemo mišice na hrbtu da dvignejo prsni koš iz podlage nato pa si še malce pomagamo z rokami. Spodvihamo prste na nogah in se izdihom vrnemo v strešico. Vdih postavimo desno nogo med obe roki in z izdihom stopimo skupaj na začetek blazine, v globok predklon. Rahlo pokrčimo kolena in poravnamo hrbet, ko se z vdhihom dvignemo v stoječ položaj in roki raztegnemo nad glavo. Sklenemo dlani skupaj in jih z izdihom pripeljemo pred prsni koš.

Opisana sekvenca je samo za eno stran, da uravnovestie občutke in energije na obe strani telesa morate vse to ponoviti še z drugo nogo.

Za lažjo predstavo pa si lahko pogledate kako pozdrav soncu izgleda v praksi.

V naslednjem videu sem predstavila Pozdrav soncu Variacija A.

Če vam je slučajno pozdrav soncu A preveč lahka izvedba vadbe pa je tukaj še Variacija B.

Z redno vadbo joge krepite svoje znanje in ste pri samostojni praksi veliko bolj samozavestni in inovativni. Takrat boste lahko utvarili tudi svojo variacijo pozdrava soncu, s položaji ki jih telo v tistem trenutku najbolj potrebuje. Najbolje je vaditi zjutraj, takoj ko vstanete in s tem popolnoma prebudite telo, po njem poženete prano in se odlično pripravite na nov dan.

SE PRVIČ SREČUJETE Z JOGO?

Brez skrbi, jogo lahko prakticira vsako. Le na nekaj morate biti še posebaj pozorni. Ne glede na to, kaj vidite pri demonstratorju položajev je najvažnejši vaš notranji občutek. Seveda velja upoštevati vsa navodila tistega, ki vas jogo poučuje a vendar ste sami gospodar svojega telesa, zato je pomembno da ste sposobni prepoznati znake prenaprezanja in nezmogljivosti.

Joga ni tekmovanje ampak je potovanje. Večkrat se ustvavimo in razglejmo po občutkih položaja.

Za boljše razumevanje postavitve položajev svetujem, da se osebno posvetujete z učiteljem joge na individualni uri ali pa se priključite lokalni skupini joge.

  • Kristina