Jang joga

Za koga je primerna?

Jang joga je primerna za tiste, ki se že poznajo z osnovnimi jogijskimi položaji in jim dihanje v gibanju ne predstavlja težav. Dobrodošel je tudi vsak, ki še ni točno tukaj vendar ima željo in vnemo za napredovanje v svoji praksi.

Ni primerna za nosečnice in osebe, ki okrevajo po poškodbi ali pa so se v preteklosti srečale z bolezenskimi stanji, kot je visok pritisk in srčno žilne bolezni/težave. Če se najdete v tem opisu in bi vseeno radi prišli na vadbo, se pred vključitvijo v vadbeno skupino posvetujte s svojim zdravnikom!

Jang je nenehno delovanje materije, konstantno gibanje energije in moči. Je vse tisto, kar Jin ni. Jang ni umirjen, ni sproščen in ni enostaven. Za dosego svojega  cilja si izbere težjo pot, po kateri bo prišel do najboljših rezultatov. Jang je neusmiljena želja po izboljšanju ne glede na ceno, saj si njegova narava vedno želi biti in obstati na vrhu, ker je samo on največji in najmočnejši.

Jang joga je sestavljena iz elementov Hatha flow, Vinyasa flow in power joge. Sestavljen dinamični flow v ritmu diha z asanami, ki smo se jih naučili kot začetniki. Surya namaskar (pozdrav soncu), je klasičen primer flow gibanja, ki se nadaljujejo skozi celotno vadbeno uro v kombinaciji z različnimi položaji, ki jih lahko vpletemo v prijetno flow gibanje.

Hatha flow je vadba, ki začetnika nauči gibanja s svojim ritmom diha. Diha ne prilagajamo ritmu gibanja, ampak obratno – pozornost opazuje ritem diha in mu prilagaja ritem giba. Vinyasa pomeni gibanje in točno to predstavlja tudi v vadbi. Je popolna sinhronizacija gibanja telesesa z dihanjem, ki ga ustvarja isto telo. Power joga pa predstavla dinamičen vinyasa flow pri katerem se krepijo mišice in vzdržljivost telesa. Hitro gibanje skozi asane in zadrževanje posmaeznih položajev, ki dvignejo srčni utrip in temperaturo telesa.

Jang joga:

  • izboljša vzdržljivost
  • deluje na moč
  • poviša življenjsko energijo
  • s potenjem razstruplja telo
  • uravnoveša gibanje in dihanje
  • vzpostavi harmonijo v telesu
  • sprošča napetosti
  • porablja kalorije

IZZIV:

Vsak izmed nas ima svojo življenjsko pot in nekaterim bolj ustreza Jin nekaterim pa Jang vadba. Ustreza nam točno tisto, kar ta trenutek živimo. Hitro se znajdemo v življenjskem obdobju kjer počnemo samo še stvari v svoji coni udobja, ki pa nam roko na srce, ne prinaša več napredka. Največji izziv za naša telesa in  um je točno tista vadba v kateri se nismo prepoznali. Morda se na prvo besedo res prebere trapasto, da bi človek počel nekaj kar mu ni všeč, ampak če tej misli damo malce več pozornosti lahko v njej vidimo smisel.

Jang energija je polna delovanja in surove moči. Če je naše življenje dinamično, polno opravkov, obveznosti in stresa, nam bo Jang vadba po vsej verjetnosti bolj ustrezala v primerjavi z Jin vadbo. Da bi se Jin in Jang spet povezala v celoto in ustvarila krog enosti, ravnovesja in harmonije, potrebujeta samo drug drugega.

Če se torej prepoznaš v Jangu, toplo priporočam obisk na Jin vadbi in obratno, Jin naj obišče Jang.

Zato te vabim, dragi bralec, da se mi pridružiš pri izzivu in preizkusiš tudi vadbo, ki ne ustreza tvoje trenutni energiji. Saj veš.. da se malo harmoniziraš, uravnovesiš, mogoče ti bo pa všeč 😉

K sreči, Jang vadba ni vedno čisto napeta in prevzetna, saj v napredne položaje ne moremo kar skočiti brez ogrevanja, ki je področje Jin energije. Si predstavljate mukotrpno končno sproščanje, 5 min v deski? 😀 Tako kot v simbolu Jin Jang je v vsakem področju pika nasprotne energije. In prav tako bo izgledala vadba Jang – začetek umirjen, sproščen in prizemljen, da se ogrejemo in pripravimo na bojevniške položaje polne dinamike in napetosti, ki se bodo proti koncu ure spet spremenili v Jin, ki bo poskrbela za umirjenost in sproščenost.

OBVESTILO!

Za obisk JANG joge zbiramo prijave. Vabljeni k prijavi na: kristina@obozujem-zivljenje.si